Als ZZP’er word je ziek, hoe verder?

Als ZZP’er ben je enthousiast over je werk, je bent een ondernemend persoon die soms teveel vraagt van zichzelf, herkenbaar? Soms heb je een paar dagen waarin je je niet lekker voelt. Je kunt dit oplossen door te rusten en bijtanken en dan weer door met je werk. Maar wat doe je als je langdurig ziek of arbeidsongeschikt bent?

Buffer op bouwen

Als ZZP’er is het verstandig om een buffer op te bouwen. Je kunt elke maand iets van je verdiende geld sparen. Met wat geld achter de hand creëer je voor jezelf een verzekering. Deze opgebouwde buffer kun je dan gebruiken voor bijvoorbeeld belastingen, vakantiedagen, rustige tijden of natuurlijk bij ziektedagen. Dankzij de buffer sta je niet onverwachts met lege handen als je onverwachts voor een langere periode ziek wordt en daardoor niet kunt werken.

Als ZZP’er heb je geen recht op een ziektewetuitkering. Wanneer je langdurig ziek bent, moet je je zelf kunnen onderhouden. De kosten van het onderhoud kunnen zo oplopen dat je van je buffer niets meer overhoudt. Daarom is er ook een andere oplossing, namelijk het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering 

De arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt vanaf ten vroegste 2027 verplicht voor zelfstandige ondernemers. Deze verplichte AOV zorgt voor een financieel vangnet bij langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid en biedt zelfstandigen meer zekerheid en bescherming.

Waarom komt er een verplichte AOV?

De overheid maakt haast met de invoering van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers. Reden? De Europese Commissie stelt de verplichte AOV als voorwaarde voor het krijgen van 4,7 miljard euro uit het Corona-herstelfonds. De verplichte AOV was in 2019 ook al opgenomen in het pensioenakkoord. Met de verplichte AOV hopen de EU en de overheid o.a. schijnzelfstandigheid (zzp’ers die goedkoper zijn dan werknemers maar minder sociaal beschermd zijn) tegen te gaan. Uiterlijk in 2025 moet de wetgeving worden aangenomen. De invoering van de verplichte AOV wordt niet verwacht voor 2027, en mogelijk zelfs 2029. 

Wanneer je als ZZP’er ziek wordt, zal door middel van een AOV, maandelijks een bedrag aan jou worden uitgekeerd. Met dit bedrag kun je jezelf dan onderhouden. Een AOV voor ZZP’ers kun je geheel naar eigen wensen samenstellen. De hoogte van je premie hangt af van verschillende factoren waaronder je leeftijd, je beroep en hoe je verzekerd wilt worden. 

Verschillende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Er zijn verschillende soorten arbeidsongeschiktheidsverzekeringen die je als ZZP’er kunt afsluiten. het is goed om je daarin te verdiepen en te kiezen wat bij jouw werk situatie past. Kies je voor de traditionele verzekering, dan krijg je tot aan je pensioen een uitkering wanneer je arbeidsongeschikt wordt. 

Er zijn verschillende mogelijkheden bij UWV of bij een verzekeringsmaatschappij. Sommige zorgverzekeraars bieden een zorgverzekering aan voor zzp'ers, via Stichting ZZP Nederland. Kijk op ZZP Nederland.nl voor meer informatie.