Hoe werkt een outplacement?

Is er een reorganisatie op komst binnen jouw bedrijf? Of dreigt er ontslag? Wat het ook is waardoor je ontslagen wordt, ook al gaat het ontslag in overeenstemming, het blijft vaak pijnlijk. Het kan ook zijn dat jij niet meer verder wilt werken bij deze werkgever.

Je verliest een stuk zekerheid, misschien wel het gevoel van “ik ben overbodig”, echter zoals bij elke verandering ligt er ook weer een kans. Zakelijke Coaching Reizen helpt je om samen te onderzoeken welke kansen er voor je liggen en hoe deze uit te werken tot een functie die bij je hoort.

Bij Zakelijke Coaching Reizen is outplacement is een persoonlijk traject, waarbij niet alleen de begeleiding naar een nieuwe baan het doel is. Wij weten uit ervaring dat een outplacementtraject uit meerdere factoren bestaat: denk aan het afscheid nemen van collega's en werkgever, dit kan verdriet of woede geven. 

Andere pijnpunten voor werkgever als de relatie met een werknemer vast loopt:

Een outplacementtraject kan ingaan na het beëindigen van je arbeidsovereenkomst, maar ook in de laatste maanden van je dienstverband. In dat laatste geval zou je kunnen afspreken om op bepaalde dagen vrijgesteld te worden van werkzaamheden om te kunnen solliciteren. De duur van een outplacementtraject is vaak beperkt tot een aantal maanden. Je werkgever verwacht dat je binnen de gestelde termijn in staat moet zijn om (al dan niet met hulp) een nieuwe baan te vinden. Zelfs als dat niet lukt, volgt na afloop alsnog ontslag. Bij veel bedrijven maakt outplacement onderdeel uit van een sociaal plan bij reorganisatie of een vaststellings­overeenkomst.

Outplacement bij ziekte of burn-out

Ontslag bij ziekte is een zeer gevoelig onderwerp in het arbeidsrecht. Je mag namelijk niet ontslagen worden vanwege je ziekte, burn-out of bore-out. Als stress of ziekte wordt veroorzaakt door een situatie op je werk, dan kán het vooruitzicht naar een nieuwe baan de juiste energie weer doen stromen. Indien je als werknemer ervan overtuigd bent dat je snel beter kunt zijn door over te stappen naar een andere werkgever, is ontslag met wederzijds goedvinden absoluut het proberen waard.

Ziekte, stress of een burn-out kunnen aanleiding zijn tot het inzetten van outplacement. Zakelijke Coaching Reizen biedt coaching en begeleiding naar een nieuwe baan en dit kan voor beide partijen de beste oplossing zijn.

Onderhandel altijd bij outplacement

De kosten van het outplacement zal je werkgever meestal verrekenen met je transitievergoeding. Hierover kun je onderhandelen omdat dit voor jou voordelig kan zijn vanwege het belastingvoordeel.

Je kunt ook met je werkgever bespreken of deze bereid is het outplacement te betalen zonder dat dit wordt ingehouden op je transitievergoeding.

Je kunt er eventueel ook voor kiezen om dit bedrag uit te laten keren via je transitievergoeding in plaats van het in te zetten voor een outplacementtraject. Je betaalt er dan wel inkomstenbelasting over.

Laat je altijd adviseren als bij ontslag ook outplacement aan de orde is. Ga niet meteen akkoord met het eerste voorstel.